Mijn Winkel in Epe (deel 2): Plony Epping van Koken & Trends

Mijn Winkel in Epe is een nieuwe rubriek op de site van Winkelen in Epe. In deze reeks laten we ondernemers aan het woord over hun bedrijf. Deze editie van deze reeks monologen over ondernemerschap wordt uitgesproken door Plony Epping van Koken & Trends.


"Onze winkel in Epe bestaat bijna vier jaar. Ik heb Koken & Trends samen met mijn man Martin opgericht. Dat is inderdaad nog niet echt heel lang, maar wij zijn al wel veel langer actief als Eper ondernemer."
"Het begon allemaal veel eerder in Utrecht. Om precies te zijn in 1984. Toen is Martin daar een winkeltje begonnen. Die winkel heette Spel & Spullen. Speelgoed, huishoudelijke artikelen, er werd van alles verkocht. Het was een winkeltje van slechts 60 vierkante meter, maar het liep als een speer. Het assortiment wisselde regelmatig, veel mensen kwamen dus regelmatig terug."
"Ik werkte bij een reclameadviesbureau. Daar is het logo van Spel & Spullen nog ontworpen. Toen onze dochters Kim en Mandy geboren zijn, ben ik daar gestopt."
"Wij woonden zelf in Nieuwegein. We hadden altijd veel contact met diverse mensen van de Blokker BV. Dat kwam omdat we een groot deel van het assortiment inkochten via de groothandelsafdeling van Blokker. Tijdens één van die gesprekken hoorden we dat er aan het Muntplein in onze woonplaats een Blokker vrij kwam. We hebben meteen aangegeven dat ons dit een mooie volgende stap leek."
"In 1993 begonnen we samen bij die Blokker-vestiging in Nieuwegein. Op loopafstand van huis; wat wil je nog meer? Het kwam perfect uit voor ons jonge gezin. Het was al snel duidelijk dat wij als echtpaar zeer aanvullend aan elkaar zijn. Martin is er voor het winkelbeeld, ik deed administratie en P&O en met ons tweeën deden we de inkoop. Samen in een winkel werken: voor ons was het vanaf het begin een feest. Daarbij kenden we de buurt, kenden we de klanten en bouwden samen de nodige inkoopervaring op. Het waren mooie jaren."

'Epe is levendig'
"Totdat de winkel te klein werd. Er was geen mogelijkheid om te verbouwen, er was dus ook geen garantie op omzetverhoging. Voorzichtigjes hebben we tegen de Blokker-organisatie gezegd dat we wel eens wat anders wilden. Men kwam met een voorstel. Of het filiaal in Epe niet iets voor ons was…"
"Martin is de zaterdag daarna meteen naar Epe getoerd. Die middag kwam hij enorm enthousiast terug. Hij vond Epe levendig, hij zag dat er een breed winkelaanbod was en bovenal voelde de sfeer van het dorp meteen goed. De woensdag daarna gingen we samen. De aandacht voor de klant, voor het winkelend publiek: dat is ons direct opgevallen. Daar pasten wij perfect tussen. Dat was overduidelijk."
"In september 1999 werden we franchisers van de Blokker Epe. We namen de winkel over van het echtpaar Poelen. Blokker heeft de winkel een nieuwe uitstraling gegeven en we gingen vol goede moed aan de slag. De klant aandacht geven: dat was bij ons het allerbelangrijkste aspect van ondernemerschap. Dat heeft men ook wel gewaardeerd, want we hadden aan klanten niet te klagen. Drie kassa's stonden regelmatig roodgloeiend. We hebben jaren naar volle tevredenheid geblokkerd'. We zeiden altijd: we hebben oranje bloed."

"De laatste jaren van ons Blokker-tijdperk waren er op directieniveau veel verschuivingen. Men ging anders denken over winst maken, over personeelsbeleid. Dat paste niet bij ons. We zijn eind augustus 2015 dus gestopt bij Blokker."
"Een paar weken later, in september 2015, hebben we onze eigen winkel geopend aan de Hoofdstraat 64: Koken & Trends. Ons bloed is daarmee weer rood geworden. Het eigen logo van ons bedrijf is namelijk ook rood."
"Het is heerlijk om zelf weer alles te bepalen. Je ziet het wel een beetje terug aan de naam, het beeldmerk en dat prominente &-teken: we zijn qua gevoel weer terug bij waar Martin ooit begonnen is: Spel & Spullen. We kopen samen alles in, doen wekelijks enorm veel leuke ideeën op als we op inkoop gaan. Ons werk is nog altijd zeer inspirerend."

Breed assortiment kookspullen en cadeauartikelen

"We bieden inmiddels een breed assortiment met messen, kookboeken en allerlei andere kookspullen aan. We verkopen daarbij heel veel kookaccessoires en anderen leuke cadeauartikelen. We pakken dat natuurlijk mooi in, zodat je hier echt met een goed gevoel de deur uit gaat. De aandacht voor de klant: die is nog altijd enorm belangrijk. Dat krijgen we ook vaak als feedback terug van mensen die hier kopen. Al moet tegelijkertijd gezegd worden dat er ook na vier jaar, nog altijd Epenaren zijn die hier voor het eerst binnenkomen. Da's toch gek. Het lijkt net of men denkt dat alles hier duur is en dat er hier altijd iets gekocht moet worden. Dat is alleen niet zo. We hebben niet alleen mooie kookspullen van goede kwaliteit maar ook veel laaggeprijsde kookgadgets. Je mag hier snuffelen, neuzen, lekker ongedwongen rondkijken. We zullen je nooit meteen op de nek springen. Want als mensen iets willen weten, dan komen ze daar vanzelf wel mee. Daar zijn we na al die jaren wel achter gekomen."

Demonstreren en proeven
"Ook leuk om te vertellen? Met de vele mooie keukenmachines die we verkopen, maken we iedere zaterdagmiddag diverse gerechten die mensen kunnen proeven. Ook klanten zelf komen vaak met leuke kookideeën of recepten. Daar worden wij ook weer enthousiast van. Zo demonstreren we de apparatuur, maar serveren daarnaast ook wat lekkers. We willen onze klant graag verwennen. Want die klanten willen zichzelf namelijk ook verwennen wanneer ze hier komen voor een bepaald apparaat."

(tekst en fotografie: Dennis Dekker, www.mediamagneet.nl)

Martin en Plony Epping van Koken & Trends
EPOP 2019
ZOMERBRADERIE IN EPE