Mijn Winkel in Epe (deel 1): Bas Kroese van Wijnkoperij Kroese

Mijn Winkel in Epe is een nieuwe rubriek op de site van Winkelen in Epe. In deze reeks laten we ondernemers aan het woord over hun bedrijf. De allereerste editie van deze reeks monologen over ondernemerschap wordt uitgesproken door Bas Kroese (41) van Wijnkoperij Kroese.


"Mijn winkel in Epe? Tja, dat is eigenlijk pas sinds februari 2017 écht mijn winkel. De slijterij die ooit is opgezet door mijn ouders Kees en Nel bestaat inmiddels bijna 30 jaar. Als 'gezonde puber' moest ik eerst niets van die zaak hebben. Ik wilde het toerisme in en begon aan de ROC Toerisme & Recreatie in Apeldoorn. Eigenlijk puur voor de mooie stages, de internationale reisjes en de rijke culturele ervaringen die je dan opdoet. Ik ging in de weekenden werken bij een camping in de buurt en deed mijn ding. Ik hield me niet bezig met de wijnhandel van mijn ouders. Niet eens met wijn drinken."

"Mijn tweede stage voor deze opleiding, liep ik in Frankrijk. Daar is het wijnvirus aangewakkerd. Ik werkte op een camping en het was daar volkomen normaal om tijdens de lunch een wijntje te drinken. De collega's aldaar leerden me het nodige over de wijnen uit die regio en ik kreeg de smaak te pakken. Letterlijk en figuurlijk."

"Na de ROC volgde ik een HBO opleiding in Breda; horecamanagement. In die tijd begon ik in mijn vrije uurtjes met het werken in de winkel van mijn ouders. Ook van hen leerde ik enorm veel over het wijnvak. Ze hebben me nooit gepusht maar toch was mijn interesse ineens wel gewekt. In mijn studietijd hebben mijn ouders mij pas echt de liefde voor de druif bijgebracht. Het werd tijd om écht wijn te gaan drinken; Nunc est bibendum Vinum."

"Sinds 2004 werk ik in dit prachtige bedrijf. Ik ben me sindsdien enorm gaan verdiepen in vinologie. Niet omdat het moest, maar omdat ik het graag wilde. Inmiddels ben ik afgestudeerd registervinoloog aan de Nederlandse Wijnacademie. Ik geef vaak wijncursussen en wijnlezingen. Ik onderhoud mijn kennis nauwgezet, ben met onze medewerkers (Rutger en Rainier) ook steeds bezig om samen nieuwe kennis te vergaren en dus onderscheidend te zijn. We gaan vaak op reis om nieuwe wijnhuizen of zelfs bijzondere wijnlanden te bezoeken. Wijnen uit Bulgarije? Moldavië? Georgië? We zijn er oprecht geïnteresseerd in om deze nieuwe wijnlanden ook aandacht te geven in onze winkel. De hausse van alcoholvrije wijnen? Ook daar zijn wij mee bezig. Je kunt inmiddels wel zeggen dan het onze passie geworden is."

"Het winkelwerk vind ik nog altijd enorm interessant. Het contact met de klanten bijvoorbeeld. Dat kan lekker slap ouwehoeren zijn, maar wanneer er een serieus advies gegeven moet worden over een bepaalde wijn bij een bepaald gerecht, dan ben ik ook totaal in mijn element. Ook bezorgen vind ik een mooi aspect aan onze onderneming. Geeft iemand een feestje, dan zetten wij graag een fust en een biertap neer en bezorgen de desbetreffende bestelde wijnen. Je begrijpt: geen dag is hetzelfde. Dit is een dynamisch vak. Ik zou niet meer zonder kunnen."

"Sinds 2017 heb ik samen met mijn vrouw Andrea de zaak van mijn ouders overgenomen. Nog iedere dag vind ik het geweldig om bezig te zijn met het bedrijf dat zij opgebouwd hebben. Natuurlijk zal ik het her en der wel anders doen dan zij, maar ik maak mijn keuzes altijd in de geest van Kees en Nel."

"Wat ik de laatste jaren ook steeds meer ben gaan waarderen is de advieskant binnen de wijnhandel. Ik zit bij vele sommeliers en horecaondernemers aan tafel om hen te helpen met het samenstellen van de wijnkaart. Voor velen zijn we nog altijd dat sympathieke wijnhandeltje op de hoek. Dat is natuurlijk helemaal prima. Maar voor een andere categorie, zoals onze relaties in de horeca, zijn we dé partij geworden waarmee je moet samenwerken als je de beste wijn wilt serveren. Dat klinkt arrogant, maar dat bedoel ik absoluut niet zo. Want het zijn juist steeds anderen die dit over ons zeggen. Heel eerlijk: ik ben er altijd een beetje stil van wanneer ik dergelijke lovende woorden over Wijnkoperij Kroese hoor. Dat had ik ooit als 'gezonde puber' niet kunnen denken…"

(tekst en fotografie: Dennis Dekker, www.mediamagneet.nl)


V.l.n.r.: Bas Kroese, Rutger Kluin en Andrea Kroese van Wijnkoperij Kroese
YOI FASHION: WINKELIER VAN HET JAAR
SCHAAPSCHEERDERSFEEST en BROCANTE MARKT