EPE - Ze kwamen uit omliggende plaatsen zoals Nunspeet, Zwolle en onder andere Apeldoorn. Maar veel belangrijker nog: ook de Epenaar zelf, bleek deze eerste koopzondag massaal te bezoeken.

“Fijn zeg! Nu hoeven we niet meer naar steden toe om op zondag te gaan winkelen”, zo was de reactie van de vele mensen op straat tijdens een peiling die de Ondernemersvereniging Epe en van Winkelen In Epe deze middag hielden.

Het heeft even geduurd, maar de politiek in de gemeente Epe is uiteindelijk toch overstag gegaan. Ook in de gemeente Epe gaan er vanaf heden koopzondagen plaatsvinden. Maar zondag 31 maart 2019 was een mooi moment voor alle andere middenstand in Epe. Het was de allereerste keer dat de Eper middenstander er voor kon kiezen om tussen 12.00 en 17.00 uur de deuren open te zetten voor hun klanten. Het bleek een enorm succes. Mannenkoor Doetmaes en popkoor Vocallab zorgden voor de muzikale noot.

Gezellig Eper dorpscentrum
Eens per maand mogen ondernemers in het dorp Epe vanaf nu een koopzondag houden. Ruim 70 procent had daar deze eerste keer al gehoor aan gegeven. Dat hoge percentage was al een beetje een voorbode voor een groot succes. En het mooie weer was de kers op de taart. Navraag leerde dat de vele bezoekers van deze eerste Eper koopzondag stuk voor stuk erg enthousiast waren over deze ontwikkeling. “Natuurlijk moet je het respecteren als er ondernemers zijn die vanwege zondagsrust of vanwege hun drukke privéleven juist niet op zondag open gaan”, zo meldde men. Aan de andere kant was dit voor veel ondervraagden ook wel een logische ontwikkeling waar detaillisten op z’n minst goed over na moeten denken. “Het is dan mooi om te zien dat er veel winkeldeuren open staan”, vond men.  “Het dorpscentrum doet zo gezellig aan.”

Epe is derde gemeente op Noordwest-Veluwe met koopzondag 
De horeca doet het natuurlijk al erg lang heel erg goed in de toeristisch, zeer aantrekkelijke weekenden voor het dorp Epe. Ook de supermarkten zijn al een tijdje open op zondag. Maar nu mogen de winkeliers desgewenst dus ook eens per maand hun deuren openen. Na Harderwijk en Nijkerk is Epe de derde gemeente op de Noordwest-Veluwe die eens per maand een koopzondag organiseert.

 tekst en fotografie Dennis Dekker Mediamagneet